Któż z nas nie kocha czekolady? Rozpływająca się w ustach harmonia smaków wprawia w zachwyt nasze kubki smakowe. Czekolady mleczne, gorzkie, białe, nadziewane, z orzechami, bakaliami i inne dają całą gamę różnorodnych smaków, wśród których możemy wybierać według preferencji.

Nie da się więc ukryć, że czekolada to uczta dla podniebienia. Problem pojawia się tylko jeden – czy na pewno spożywanie czekolady jest dla nas zdrowe?

Wegańska czekolada, czyli zdrowo i pysznie

Nie jest żadną tajemnicą, że duża część mlecznych czekolad oferowanych na rynku nie jest zdrowym deserem. Niskiej jakości składniki, więcej cukru, tłuszczu i mleka niż wysokiej jakości ziaren kakaowca może zniechęcać do zakupu. Dlatego też powstała alternatywa – czekolada wegańska, która swoim smakiem zachwyci nie tylko wegan, którym zależy wykluczeniu z diety produktów odzwierzęcych, lecz także każdego innego miłośnika pysznych i przede wszystkim zdrowych przekąsek.

Skład czekolady wegańskiej

Czekolada wegańska składa się wyłącznie ze składników roślinnych. Pamiętajmy, że im mniej składników w czekoladzie, tym więcej jej unikatowego kakaowego smaku i nieocenionych wartości odżywczych. Podstawowe składniki w tabliczce ciemnej, wegańskiej czekolady to: ziarna kakaowca, masło kakaowe i cukier często trzcinowy, kokosowy lub zastępowany ksylitolem.

Nie zapomniano także o tych klientach, którzy kochają różnorodność, więc wśród wegańskich, czekoladowych przysmaków znajdziemy np.: czekolady wegańskie z wiśniami, z kawałkami pomarańczy, z chrupiącym ryżem, z rodzynkami i orzechami, z pistacjami i solą, opcje bio i wiele innych.

Właściwości zdrowotne wegańskiej czekolady

Wysokiej jakości wegańska czekolada ma wiele udowodnionych korzyści zdrowotnych. Za najbardziej wartościowe uznaje się czekolady, które zawierają przynajmniej 70% miazgi kakaowej, a jej wartość energetyczna powinna wynosić ok. 530-580 kcal/100 g produktu. Warto przy tym zaznaczyć, że taka czekolada jest źródłem drogocennych antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, jak: magnez, żelazo, fosfor, selen, cynk, potas. Coraz częściej ciemna czekolada jest wykorzystywana jako element profilaktyki leczenia wielu schorzeń, a także zauważa się jej pozytywny wpływ na wyrównanie wartości glikemii i redukcję insulinoodporności. Należy jednak pamiętać, że spożywanie jej powinno być zrównoważone.

Wegańska czekolada – gdzie kupić?

Wegańską czekoladę można znaleźć na półkach sklepów z produktami bio, sklepów dla wegan, popularnych supermarketów mających w swojej ofercie szeroki asortyment, a także w dedykowanych sklepach internetowych – na brak ofert z czekoladą wegańską jej prawdziwi smakosze nie mogą narzekać, a sklepów internetowych oferujących wegańskie, czekoladowe wariacje jest naprawdę wiele.

Zastanawiasz się, czy warto skosztować nowej, lepszej jakości wegańskiej czekolady? Jej walory smakowe, jak i zdrowotne powinny pozbawić Cię wszelkich wątpliwości. Pozostaje tylko życzyć: Smacznego!

źródło: octochocolate.pl – czekoladowe upominki Warszawa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here