Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią nadchodzi otwarcie sezonu grillowego. Zapach aromatycznej kaszanki grillowej i dźwięk skwierczącej kiełbasy swojskiej to z pewnością apetyczna wizja. Jednak zanim rozpalimy grilla i zaprosimy znajomych, musimy zdecydować o tym, co znajdzie się w menu. Na rynku dostępnych jest wiele produktów przeznaczonych na grilla. Jak jednak wybrać smaczną i wysokojakościową kaszankę czy kiełbasę?

Jaką kiełbasę na grilla kupić?

Nie wszystkie produkty tytułowane jako „kiełbasa na grilla” nadają się na ruszt. Niestety w wielu supermarketach i sklepach mięsnych oferowane są kiełbasy o niskiej zawartości mięsa, naszpikowane konserwantami czy stabilizatorami.

Przed zakupem kiełbasy swojskiej należy przede wszystkim zwrócić uwagę na procentową zawartość mięsa oraz jego rodzaj. Symbolem wysokiej jakości jest również zawinięcie wyrobu w naturalne jelito. Kiełbasa na grilla, w przeciwieństwie do innych wyrobów mięsnych, powinna odznaczać się stosunkowo dużą zawartością wody. Będzie to gwarancją tego, że przy odpowiednim nacięciu kiełbaski i poddaniu jej obróbce termicznej, uzyskamy chrupiący i aromatyczny produkt. Zasadniczo należy unikać kiełbas drobno rozdrobnionych, przesadnie błyszczących i mokrych, o gumiastej konsystencji i nienaturalnym kolorze. Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę przy zakupie kiełbasy swojskiej, są przyprawy dodane do mięsa przez producenta. Na rynku znajdziemy kiełbaski z dodatkiem bazylii, papryki czy pomidorów.

Kaszanka grillowa

Kaszanka grillowa to kolejny produkt bardzo często obecny na polskich rusztach. Zasadniczo kaszanka składa się ze zmielonych i ugotowanych podrobów, krwi, gotowanej kaszy oraz przypraw, zawiniętych w zwierzęce jelito. Ze względu na swój skład i charakterystyczny zapach, wyrób ma tyle samo fanów, co przeciwników. Smak kaszanki grillowej warunkowany jest ilością i rodzajem przypraw oraz podrobów, gatunkiem użytej kaszy oraz proporcjami tych składników. Większość dostępnych kaszanek zawiera kaszę perłową, a rzadziej gryczaną lub jęczmienną. Do najczęściej wykorzystywanych przypraw należy czosnek, majeranek, pieprz i sól.

W zasadzie każda kaszanka nadaje się na grilla. Zazwyczaj podawana jest ona z dużą ilością cebuli, zawijana w sreberko i duszona na małym ogniu. Niektórzy preferują również spożywanie jej na zimno, razem z chlebem i ogórkiem kiszonym.

Kiełbasa swojska i kaszanka grillowa to najbardziej popularne produkty na grilla. Na rynku dostępne są jednak nie tylko naturalne, wysokojakościowe produkty, ale również takie, które w swym składzie zawierają liczne konserwanty, ulepszacze i niskogatunkowe mięso. Jeżeli dbasz o swoje zdrowie i cenisz sobie smak i aromat potraw, przed zakupem koniecznie zapoznaj się ze składem produktu oraz poszukaj informacji na temat producenta wędlin. Zarówno kaszanka, jak i kiełbasa swojska dostępne są w wielu wariantach smakowych, dlatego każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here