Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia tylko urozmaicona dieta dostarcza organizmowi wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Aby uniknąć niedoborów witamin i minerałów, warto spożywać produkty z różnych grup, zwracając szczególną uwagę na te o wysokiej wartości odżywczej. Za taki właśnie produkt, nie bez przyczyny zresztą, uchodzą ryby. Kwasy omega-3 czy witamina D to tylko niektóre z zawartych w nich składnikach odżywczych. Dlaczego jeszcze warto spożywać ryby?
Dlaczego warto spożywać ryby?
Mięso ryb stanowi źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Poza tym ryby, zwłaszcza morskie- halibut, makrela lub szprot, obfitują w cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które trzeba dostarczać sobie z pożywieniem. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać miażdżycy, demencji, osteoporozie, alergiom i nie tylko. Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także wzmacniają system odpornościowy. Wspierają układ krążenia, regulując ciśnienie krwi.
W rybach kryją się również witaminy i minerały takie jak wapń, fosfor, potas, cynk czy jod. Chude ryby typu dorsz, morszczuk lub mintaj dostarczają witamin grupy B. Z kolei w tłustych gatunkach przeważają witaminy A, D i E. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że spożywanie ryb pomaga nie tylko wzmocnić wzrok, układ kostny i nerwowy, ale także ujędrnić cerę i zadbać o prawidłową pracę tarczycy. Wobec tak wielu korzyści płynących z jedzenia ryb, są one niezastąpione dla każdego, kto chce odżywiać się zdrowo.
Jak widać spożywanie ryb na zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto więc sięgać po przepisy rybne jak najczęściej!