Kuchnia włoska jest najchętniej wybierana przez Polaków. Z różnych badań wynika, że jeśli chodzi o zamawianie dań, najczęściej wybieramy pizzę. Nie dziwi więc, że ciągle powstają nowe lokale specjalizujące się w przyrządzaniu typowych dań rodem z Italii. Powoduje to oczywiście znaczną konkurencję wśród restauratorów i może rodzić dylematy: którą pizzerię wybrać? Jak rozpoznać tę najlepszą? Oto nasze wskazówki!

Świeże składniki

kuchnia włoska opiera się głównie na świeżych warzywach, które możemy zebrać z przydomowego ogródka. Prowadząc pizzerie, warto zadbać o to, by zarówno warzywa, jak i wykorzystywane mięso czy wędliny zawsze były świeże. Stałe dostawy od zaprzyjaźnionych rolników z ekologicznych upraw są najlepszym rozwiązaniem, które może okazać się również oszczędnością ekonomiczną

Profesjonalne wyposażenie zaplecza

Jakościowe sprzęty wyposażenia gastronomii są kluczem do sukcesu. Oczywiście, w przypadku pizzerii jednym z najważniejszych elementów jest piec do pizzy. Jedno- lub dwukomorowe piece, w których swobodnie można wypiekać kilka pizz znacznie przyspieszą obsługę klienta, który nie zniechęci się długim czasem oczekiwania na posiłek. Dla klienta najważniejsza jest powtarzalność, czyli serwowana pizza zawsze musi być tak samo dobra lub lepsza. Właśnie przez to wysokojakościowe piece do pizzy pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatury w zakresie 60-450°C, kontrolowanie procesu pieczenia. Dodatkowo wyposażenie kuchni w profesjonalny mikser spiralny do wyrobu ciasta może znacznie przyspieszyć pracę kucharzy, a przede wszystkim sprawi, że będzie ono zawsze doskonale wyrobione. Producenci sprzętu na zaplecze oferują wiele produktów, które są niezbędne w profesjonalnej pizzerii, są to m.in. stoły przygotowawcze, piece, gabloty, płyty grzewcze, miksery i wiele innych.

Urozmaicona karta dań

Kuchnia włoska to nie tylko pizza. Rodziny, które przychodzą zjeść wspólny obiad, nie zawsze chcą spożywać ten sam posiłek. Dlatego doskonałym rozwiązaniem jest dopełnienie menu innymi daniami. Kuchnia włoska charakteryzuje się prostotą i krótkim czasem przygotowania. Dlatego zawarcie w karcie dań pysznych zup warzywnych czy świeżo przyrządzanych sałatek powinno być obowiązkowe w każdej pizzerii specjalizującej się w kuchni włoskiej.

Atmosfera

Stworzenie włoskiej domowej atmosfery wewnątrz restauracji nie jest proste. To zadanie, które należy do wszystkich pracowników – kelnerów, pracowników kuchni, menedżerów, a zwłaszcza do właścicieli. I nie chodzi tutaj tylko o przygotowanie przytulnego wystroju wnętrza – bardziej o podejście i jakość w obsłudze klienta.

Dostawa

Pizza jest najczęściej zamawianym daniem z dostawą do domu. Nawet samodzielne próby jej przyrządzenia na ogół kończą się jedynie połowicznym sukcesem – pizza z restauracji smakuje zupełnie inaczej, dlatego trzeba zapewnić klientom możliwość dostarczenia jej pod wskazany adres. Niezwykle istotna jest szybka dostawa – jeśli pizza trafi do klienta zimna, straci swoje walory smakowe.

Doświadczeni kucharze

Kuchnia włoska ze względu na swoją specyfikę nie należy do najprostszych, choć mogłoby się wydawać zupełnie inaczej. Szybkie przygotowywanie dań wymaga posługiwania się sprytnymi patentami stosowanymi przez włoskie gospodynie. Tylko kucharz znający się na tajnikach tej kuchni poradzi sobie z przygotowaniem świeżych dań w krótkim czasie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here