Nadchodzą cieplejsze miesiące roku, a więc możemy mieć pewność, że nadchodzi kolejny sezon na imprezy plenerowe. Od wielu lat tego rodzaju spotkania stały się wizytówką średnich i dużych przedsiębiorstw, które w ten sposób urozmaicają czas szkoleń pracowniczych czy spotkań integracyjnych. Popularnością cieszą się również plenerowe imprezy rodzinne, tj. wesela czy komunie organizowane na wolnym powietrzu. Wystarczy odpowiednio dobrana hala namiotowa, podłoga, agregat i wszyscy mogą bawić się do białego rana. Imprezy plenerowe latem organizują również większe i mniejsze miasta, promując w ten sposób swoje zasoby i przyciągając turystów.

Impreza plenerowa i catering

Nie jest dla nikogo tajemnicą, że drugą w kolejności, czyli zaraz po części obowiązkowej i atrakcjach dla uczestników najważniejszą składową każdej imprezy plenerowej jest catering, choćby najprostszy. Impreza plenerowa ma to do siebie, że zwykle trwa co najmniej kilka godzin. Normalne jest, że w tym czasie u obecnych pojawi się uczucie głodu. Catering na imprezie plenerowej można przygotować na wiele sposobów. Może być wykwintny i elegancki, a może być przaśny, mocno regionalny – a najważniejsze, by był po prostu smaczny.

Odpowiednia ekspozycja

Prezentacja cateringu na imprezie plenerowej jest równie ważna jak w sali balowej, chociaż kieruje się innymi zasadami. Tworzenie cateringu należy zacząć zawsze od samego bufetu lub bufetów, czyli punktów prezentacji i serwowania dań. Nie powinny to być stoły przykryte folią czy nawet obrusem. Warto sięgnąć po profesjonalne bufety, które w wersji mobilnej ustawiamy w dowolnym miejscu, albo takie, które ustawiamy w hali namiotowej: bufety przyścienne, bufety centralne, czy takie, przy których można zorganizować uwielbiany przez wszystkich live cooking. W zależności od charakteru imprezy bufety mogą przybierać różną wielkość, kształt i wygląd.

Sałatki – ulubione danie cateringowe

Różnego rodzaju sałatki cieszą się zawsze ogromnym powodzeniem na imprezach plenerowych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że można je jeść na stojąco i siedząco. Do jedzenia wystarczy wyłącznie widelec; jedząc sałatkę można swobodnie rozmawiać czy nawet się przechadzać. Aby można było profesjonalnie zaserwować gościom zbiór różnych sałatek, niezbędna jest do tego lada sałatkowa. Może być ona użyta także do wydawania warzyw, sosów czy innych zimnych potraw. Powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w regulację temperatury i niezależnym agregat. Pozwala to na bezpieczny serwis nawet w upały. Lady sałatkowe dostępne są w różnych rozmiarach i konfiguracjach.

Potrawy gorące na imprezach plenerowych

Jednak catering podczas imprez plenerowych wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do potraw zimnych. Oferta mobilnych urządzeń gastronomicznych grzewczych jest tak bogata, że naprawdę łatwo zapewnić wszystkim uczestnikom gorące potrawy, włącznie z eleganckimi i wyrafinowanymi daniami. Stoły grzewcze, patelnie wolnostojące, taborety gazowe, taborety elektryczne, kuchnie gastronomiczne wolnostojące to urządzenia zapewniające komfortowy sposób przygotowania potraw lub ich odgrzewania.

Catering eventowy musi współgrać z charakterem całej imprezy. Uzupełniać go, a nie z nim kontrastować. Jeżeli impreza plenerowa ma zostać oceniona naprawdę wysoko, należy gościom zapewnić dobre jedzenie i staranną oprawę, zwłaszcza w przypadku imprez o wyjątkowym charakterze, jak np. wesele.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here